Automatizacija

Automatizacije u fleksibilnoj proizvodnji preuzima dominantnu ulogu u područjima, automatske izmjena alata, paleta, obradaka itd. osiguravajuči povećanje sposobnosti stroja da obavlja rad bez ljudske prisutnosti. Različite i unikatne primjene ovise o zahtjevima automatizacije procesa i stroja  koji se koristi paletnim sustavima, robotskim rukama, manipulacijskim stolovima, osnovnim tipovima uređaja za izmjenu paleta, sustavi sa spremištem paleta te općenito o sustavima za automatsku izmjenu obradaka.

Stupanj automatizacije, koji se u konkretnom slučaju može primijeniti značajno ovisi o količini proizvoda i vremenskoj potrebi za te proizvode, te o asortimanu, složenosti i izmjerama obradaka. Primjeri specijalnih manipulacijskih uređaja prikazan je na nekoliko primjera koji slijede:

Raznolikost naprava za izmjenu paleta u industriji je velika. Palete predstavljaju osnovni element koji povezuje sve ostale elemente u proizvodnom procesu. Glavna prednost paleta je da se mogu koristiti kako u transportu obradaka tako i u njihovom skladištenju. Uloga mehanizma za mijenjanje paleta je prenašanje obradaka iz skladišta do obradnog stroja te do stanice za izmjenu paleta. Jedan takav hibridni izmjenjivač paleta namjenjen za povezivanje više strojeva prikazan je na slici.

Predstavljeni paletni robot ima unikatne performanse u smislu nosivosti i dosega. Prilagođen je za uske i skučene prostore karakteristične za alatne strojeve i 5-osnih obradnih centara s paletnim sustavima. Zamjenjuje ulogu izmjenjivača paleta i manipulatora za transport paleta u skladišni prostor ili povezivanje više strojeva s različitim dimenzijama paleta. Pogodan za izgradnju složenih proizvodnih sustava.  Dimenzije, oblik i konfiguracija mogu se prilagoditi potrebama kupca.

Raznolikost procesa i zahtjeva za automatizaciom istih iziskuju prilagodbu postojećih uređaja ili dizajniranje i izgradnju novih oblika uređaja i naprava za manipulaciju, orijentaciju i pozicioniranje.

hrCroatian
en_GBEnglish hrCroatian